Vyhledej
Zvičina > Sport > ostatní sporty

Martin Šonka je Mistrem světa v letecké akrobacii série Red Bull Air Race - Gratulujeme!

Redakce / 19.11.2018
K velkému úspěchu pilota s kořeny ve Dvoře Králové dovedlo zasloužené vítězství v Dallasu, posledním závodě sezony. A ačkoliv se v Texasu oproti sobotní kvalifikaci výrazně změnil vítr i teplota vzduchu, byl Šonka nejrychlejší ve všech třech kolech závodu. To je obdivuhodné!
Aktuální video posledního letu z Facebooku Red bull série:


A s trochu nudnějším komentářem zde na
České televizi plus další videa

Velký rozhovor Českého rozhlasu s Martinem Šonkou

Stupně vítězů:




Znovu to byl poslední let sezony, který o všem rozhodl. Jenže zatímco loni Šonku o titul připravil, když nakonec slavil Japonec Muroja, teď mu naopak prvenství „přihrál“. 

„Nemůžu být šťastnější. To, jak se závod vyvíjel, bylo krásné. A poslední let? Měl jsem čistou hlavu a soustředil jsem se jen na něj. Abych neudělal žádnou chybu, nedostal nějakou penalizaci. To se povedlo,“ vyprávěl Šonka.

Český pilot šel za triumfem suverénním způsobem. Nejrychlejším byl už v prvním kole, v tom druhém znovu, navíc ze hry vyřadil i hlavního rivala, Američana Michaela Gouliana. Ve finálové čtyřce tak už zbýval jediný protivník, který ho o titul mohl připravit, Australan Matt Hall.

Ten sice zaletěl skvělý čas, po třech letech vedl, jenže Šonku nerozhodil. A tak když proletěl poslední branou, do sluchátek slyšel: „Jsi mistr světa!“

A zasloužený. Šonka letos vyhrál čtyři závody a jen vinou diskvalifikací zpočátku ročníku nebyl jeho celkový triumf jednoznačnější.

Jakmile v Dallasu přistál, seběhl se k němu jeho čtyřčlenný tým. On vystoupil z kokpitu a začal zpívat: „Tak jsme mistři, no a co?“ Následně se objal s bratrem Josefem, který je manažerem týmu.

Na tribuně zase slzela štěstím přítelkyně Olga, se kterou má tři děti.

Rozdílnou sezonu naopak prožil druhý Čech v Air Race, Petr Kopfstein. Ten v Dallasu trefil při svém letu pylon a vypadl už v prvním kole. Celkově byl 13. ze 14.

FOTOGALERIE - Letecký den na letišti ve Dvoře Králové se podařil - podívejte se na záznamy živého vysílání

Související články
Letecký den na letišti ve Dvoře Králové se podařil - podívejte se na záznamy živého vysílání
Dědečka akrobatického pilota Martina Šonky popravili nacisté.
Vaše komentáře

Přečteno 1635x