Vyhledej
Zvičina > Sport > cyklistika

Je cyklistika i pro děvčata? Nebo stále hlavně pro kluky?

Redakce / 23.09.2019
Na základě mých zkušeností z mnoha dětských závodů musím bohužel konstatovat, že na cyklistiku je stále nazíráno jako na chlapácký sport. Děvčatům se už od malička dává hloupě najevo, že jsou v cyklistice tak nějak "navíc". Proč?

FOTOGALERIE - Je cyklistika i pro děvčata? Nebo stále hlavně pro kluky?

Pro holky druhá lajna

Děvčata na dětských závodech obvykle startují za klukama v druhé lajně. Když je pořadatel extra ohleduplný, tak je odstartuje s minutovým odstupem. Výsledkem ale je, že dobré holky do 2 minut dojedou pomalejší, méně zkušené kluky a to nejlíp v místě, kde na lesních pěšinkách nejde předjíždět, nebo je zdrží do chumlu popadané kousky. Holky tak dojíždí naštvané a nebaví je to, protože když se se tak děje například každém ze 7 závodů jedné série, tak si nemají šanci užít žádný závod naplno. Naopak už se na startu bojí, kdo před nimi lehne a kde bude na trati špunt. Ti nejlepší chlapci však mají cestu volnou. Je nutné dodat, že v žákovských kategoriích jsou nejlepší holky výkonnostně srovnatelné s nejlepšími chlapci!


Řazení dle dosažených časů

Před více než rokem jsem se zúčastnil přípravné schůze ke skvělému a nyní v regionu již velmi populárnímu Středečnímu poháru. Spolu s dalším tatínkem se nám podařilo přesvědčit ostatní, aby se tento zažitý princip změnil. Nastavilo se pravidlo, že na start se budou děti řadit podle pořadí, v jakém dojely v předchozím závodě - kluci i holky dohromady. Celý rok tento systém bez nejmenších problémů fungoval, nikdo si nestěžoval, holčičky dojížděly spokojené, bavilo je to. Ty šikovné a rychlé, kterých je v cyklistice stále málo a zaslouží si podporu, si zazávodily se stejně rychlými kluky. 


Dva kroky zpět

Rok se s rokem sešel a je tu další ročník oblíbené série. To, co loni fungovalo, se bez vysvětlení a oproti propozicím zrušilo. Nastalo rozčarování rodičů, smutek a demotivace malých holek. Dokonce nedošlo jen k navrácení k systému, že holky odstartují s odstupem, ale holky jsou prostě zařazeny na konec za 25 - 30 kluků a nechají je odstartovat dohromady! Zkušená děvčata se tak místo závodění a radosti ze sportu frustrovaně trápí za kluky začátečníky, kteří se na kole zatím i jen učí pohybovat. Proč tomu tak je?

VIDEAPodívejte se na videa z cyklistických závodů v regionu. 

Demotivace děvčat

Pokud je cílem závodů přivést k cyklistice další děti, tak v případě šikovných holek se to zcela míjí účinkem. Holky utečou ke sportům, které jsou férové a "nechlapácké", protože tato neohleduplnost je bavit nebude. A já to chápu a je mi to líto. Bagatelizace problému Často se rovněž setkávám s mávnutím ruky. Vždyť je holek málo, tak o co jde? Vždyť jsou to ješt děti, nejde o výsledky. A podobně hloupými reakcemi. Ano, stále jich je méně, než kluků a pokud nad tím budeme mávat rukou, tak jich nikdy více nebude.


Řešení

Za rodiče nejen děvčat si dovoluji požádat organizátory závodu, aby se buď vrátili k v loňském roce fungujícímu systému, nebo aby alespoň děvčata nechali odstartovat s podstatně větším odstupem třeba 3-4 minut, protože minuta v tomto případě nic neřeší. Kluci se většinou nestihnou během první minuty "roztáhnout" ani do hada.


Je problém jen v časomíře?

Pokud je jediným důvodem nechuť časoměřičů vzít před závodem excelovou tabulku s výsledky holek a kluků, dát je dohromady a seřadit výsledky podle času, tak se dobrovolně nabízím, že seznam dětí pro řazení na start každý týden v excelu připravím okamžitě po tom, co budou výsledky zveřejněny a pořadatelům doručím.


Jan Holan tatínek Anežky a Matěje, kteří na Středeční pohár s obrovskou radostí jezdí už pátý rok a závody mají moc rádi Pokud se změnou souhlasíte, přidejte se prosím k naší žádost směrem k pořadatelům:


 
Vaše komentáře

Přečteno 259x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
26.04.2024 18:30 - 26.04.2024 21:30
Country večer s kapelou Dostavník
27.04.2024 18:00 - 27.04.2024 19:00
Stand - Up s Dagmar Ruščákovou