Vyhledej
Zvičina > Co se děje > tvořivé dílny

Muzejní noc v Královéhradeckém kraji 2022

Redakce / 20.05.2022, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Muzejní noc se stala oblíbenou akcí u malých i velkých návštěvníků. V letošním roce se do festivalu muzejních nocí přihlásilo v ČR rekordních 601 institucí a 178 měst. V Královéhradeckém kraji je to pak 13 institucí, kde se tato noc koná v květnových i červnových termínech.


Řemeslná muzejní noc 

sobota 21. května od 19 do 23 hodin, Městské muzeum ve Dvoře Králové 

Letos se ve Dvoře zaměří na včelařství, protože si zde připomínají 130. výročí založení zdejšího včelařského spolku. Neopominou se ale ani další typická řemesla toho královévského věnného města. Nabídne prohlídku expozic s bohatým doprovodným programem.  Návštěvníci si budou moci pomocí muzejní hry oprášit své znalosti z historie města a přitom si vyzkoušet výrobu svíček, stáčení medu nebo šablonový tisk. Vstupné: 30 Kč.


Novopacká muzejní noc

pátek 20.května 2022 od 17:00 do 24:00 hodin, Nová Paka
Prohlídky muzea, workshop k výstavě, hudba, přednášky. Vstupné dobrovolné.


Broumovský klášter - setmělá prostranství kláštera


sobota 21. května od 19 do 22 hodin, vzdělávacím a kulturní centrum Broumov
Zpřístupněny budou tyto prostory:

KLÁŠTERNÍ KOSTEL SV. VOJTĚCHA – Prohlídka zdobeného kostela s bohatou historií, který je součástí komplexu benediktínského kláštera ve vás zanechá nádherou vzpomínku po dlouhá léta.

SKRIPTORIUM – Interaktivní prohlídka bývalé písárny vás zábavnou formou vtáhne do čtyřech základních mnišských profesí podílejících se v klášteře v dobách středověku na výrobě kopií knih.

DĚTSKÁ GALERIE LAPIDÁRIUM – V prostoru galerie je k vidění interaktivní výstava slovenské umělkyně Ołgy Paštékové. V rámci Muzejní noci proběhne od 18 hodin výtvarná dílna s Ołgou Paštékovou, na niž je nutné se předem přihlásit prostřednictvím emailu: ma@klasterbroumov.cz.

GALERIE DŮM – možnost večerní prohlídky výstavy současného umění, autorky Markéty Hlinovské, která patří mezi nejvýraznější absolventy ateliéru prof. Jiřího Lindovského na pražské AVU. 

KLÁŠTERNÍ ZAHRADA s VÝSTAVOU – V rozsáhlé klášterní zahradě s nočním osvětlením si můžete prohlédnout výstavu dvou uměleckých sochařů Kryštofa Kaplana a Petra Šťastného, kteří se zabývají současným uměním.  

V každé části programu bude návštěvníkům k dispozici lektor či průvodce. Do jednotlivých prostor bude možné chodit volně, bez předchozího objednání. Vstupné je dobrovolné.


Na druhé straně kopce

sobota 21. května od 9 do 21 hod., Náchod

Na druhé straně kopce, během kterého Galerie výtvarného umění otevírá dveře široké veřejnosti a nabízí bohatý kulturní program. Po několika pandemických letech zámecký kopec znovu ožije a představí originální tvorbu lokálních i zahraničních umělců, zpřístupní zdarma výstavní prostory a mimo jiné pozve publikum i do otevřené krajiny. Co čekat, hledat, tušit na druhé straně kopce? Za čím se vydat na cestu? Jednodenní festival bude prezentovat přístupy tvorby různorodých umělců hledajících odpovědi v krajině, v prostorech kolem nás a v komunikaci s nimi. Těšit se můžete na tematické dílny, přednášky, performance, loutkové představení, promítání i hudbu. V průběhu celého dne se bude možné občerstvit a posedět si v jednodenní venkovní kavárně


Výtopna Jaroměř + jízda parního vlaku Turnov - Hradec Králové - Jaroměř

pátek 27. května 2022 od 17 hod.

Opět dorazí parní vlak, který po 10. hodině vyrazí z Turnova přes Jičín do Hradce Králové. Z Hradce bude po půl páté pokračovat do Jaroměře. Můžete se těšit na předváděcí jízdy lokomotiv, rozsvěcení návěstidel a netradiční večerní prohlídku muzea s dobrovolným vstupným. Nebude chybět ani občerstvení.


 
Vaše komentáře

Přečteno 503x