Vyhledej
Zvičina > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA > zimní mapy

Zimní mapy - Jizerské hory

anonymně / 11.02.2013
Jedním z významných zimních běžkařských středisek jsou bezpochyby Jizerské hory na severu Čech. Z Prahy dojedete do Liberce za hodinu jízdy autem i autobusem a do Jizerek je to, co by kamenem dohodil. Žádná nekonečná stoupání ani sebevražedné sjezdy, téměř běžkařův ráj.
Když pojedete autem, z Liberce jste na Bedřichově, jednom z výchozích bodů, za pouhých 10 minut. A pravidelně jezdí na Bedřichov, z Liberce i z Jablonce nad Nisou, linkové autobusy. Jako další výchozí body lze použít např. Hrabětice, Smědavu, Oldřichov v Hájích, nebo Jizerku. Díky poměrně novému hraničnímu mostu přes řeku Jizeru se lze bez problémů dostat na lyžích do polských Jakuszyc, čímž se běžkařské možnosti zvětšují o dalších přibližně 100 km tras.

O letní i zimní turistiku se v Jizerských horách stará společnost Jizerská o. p. s. Na jejích internetových stránkách naleznete jak mapu Jizerských hor, tak stav běžkařských tratí a aktuální podmínky počasí s webkamerami (vpravo nahoře lze změnit lokalitu kamery). Možnosti parkování jsou uvedeny zde, o víkendech a jiných atraktivních dnech jsou parkoviště plně vytížena, proto se může stát, že budete mít problém zaparkovat, jediným receptem je být trpělivý a ohleduplný. Jízdní řády autobusové linky Liberec-Bedřichov a Jablonec-Bedřichov.

V blízkosti parkoviště a stadionku v Bedřichově se lze občerstvit v bufetu či přilehlých restauracích. Přímo na stadionku, jež je ideální pro trénink začátečníků i těch nejmenších, je půjčovna a servis bežeckého vybavení Skiservis Mára, provozuje také školu lyžování a úschovnu věcí. Je zde i kopec pro nadšené bobisty a sáňkaře. Na ostatních výchozích bodech je max.pouze občerstvení a parkoviště.

Raritou je zimní kiosek s občerstvením na Promenádě, 1,3 km nad Smědavou směrem na Jizerku, zaplaťte kolik uznáte za vhodné, více se dočtete zde.
Další zajímavostí jsou jizerskohorské pomníčky, jsou téměř na každém kroku  a skýtají zajímavé a tajemné příběhy.

Pro oblast Jizerských hor a tratí okolo Harrachova existuje odkaz s kalkulačkou kilometrů, kde máte možnost spočítat si těžce i lehce najeté kilometry na běžkařských tratích.

Kvalitní podrobnou mapu Jizerských hor s vyznačenými turistickými, ale i lyžařskými udržovanými tratěmi najdete zde

Polská strana Gor Izerskich je také protkána zimními trasami a velmi dobře se o ně starají, rolby často upravují i během dne. Zde je k dispozici mapa (vlevo v bodě 5 c se nachází most na hranicích, kudy se dostanete na Jizerku, 3km) a další informace k Jakuzsycím (pouze v polském jazyce). Nástupní místo je přímo u stadionku v Jakuzsycích, kde je parkoviště pro auta a dále od harrachovského vlakového nádraží (pouze vystoupat cca 400 m od nádraží do kopce). Chata k dispozici pro občerstvení je na Orle (č.7) a o 5 km dále na Velké louce Jizerské v chatě Górzystów (č.29).

Nedaleko od samotného Liberce jsou při dobrých sněhových podmínkách upravovány trasy v oblasti mezi Kryštofovým údolím a Ještědem. O úpravě se dozvíte na stránkách obce Kryštofova údolí, a mapka ke shlédnutí je zde.

Mapy běžkařských tratí mezi Kořenovem a Pasekami nad Jizerou z pomezí Krkonoš a Jizerských hor naleznete zde

V minulosti se uvažovalo i o úpravě tratě okolo Smědavské hory, která by byla jistě velmi atraktivní. Bohužel to neprošlo u Správy CHKO Jizerské hory, tak si musíte vystačit s prošlapanou stopou od lidí. 

Pokud jste v lyžařské stopě nováčkem, ale i ostříleným kabrňákem, není od věci připomenout si pravidla ježdění, ať se vyhnete následným nepříjemnostem. Pravidla k přečtení zde.


 
Vaše komentáře

Přečteno 365x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
19.04.2024 19:00 - 19.04.2024 21:00
DUENDE - koncert (CU/PE/CZ)