Vyhledej
Zvičina > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA > varování

Neuposlechli doporučení horské služby, ta je poté nedaleko mohyly Hanče a Vrbaty zachraňovala

Redakce / 7.02.2022, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Mohlo to skončit jako před téměř 110 lety s Hančem a Vrbatou: skupina 3 dospělých a 3 dětí ve věku 2-7 let byla pouze 40 metrů od orientačních tyčí, přesto se v neděli 6. února 2022 nedaleko mohyly Hanče a Vrbaty ztratili.
Příčinou dezorientace byla nulová viditelnost. Prostě nebylo vidět na krok. Na tuto skutečnost však upozorňovala Horská služba ČR, stejně jako meteorologové, kteří varovali před silným sněžením a větrem a hřebenové túry nedoporučovali!

Skupina 3 dospělých a 3 dětí ve věku 2-7 let se ocitla kolem 11. hodiny dopoledne na Labské louce na cestě směr Mísečky, když sešla z tyčí a zcela ztratila směr. 
V kombinaci větru, sněhu a mlhy tato skupina nebyla schopná nalézt správnou cestu. 
Naštěstí neváhali a zavolali si Horskou službu o pomoc. I když nejdříve přes pevnou linku a teprve následně přes aplikaci Záchranka, kterou měl jeden ze členů skupiny nainstalovanou. 
Dva horští záchranáři je lokalizovali velice rychle a pomohli jim se v bezpečí dostat na Mísečky. Celá akce trvala dvě hodiny a skončila úsměvem u čaje. 

Pomoc Horské služby si nejrychleji zavoláte přes aplikaci Záchranka. Nainstalujte si ji! Poté stačí stisknout tlačítko s logem Horské služby a rovnou tak dojde k vaší lokalizaci. Horská služba dostane další užitečné informace a zásah se výrazně zpřesňuje. 

Na vloženém videu je cesta z Luční boudy do Pece pod Sněžkou během silného větru letos na konci ledna, kdy bylo také vyhlášeno varování silného větru jak od meteorologů, tak horské služby. Autorem videa je iReportér Matyáš Cigler.


Dávejte na sebe nejen na horách pozor!

Kateřina Sekyrková

Zdroj: 

fcb Horská služba ČR - oficiální stránka

iReporter


Související odkazy
Zapomenutý závod
Vaše komentáře

Přečteno 931x