Vyhledej
Zvičina > Sport > IN-LINE bruslení

Na in-line stezce v Litíči se naučíte na bruslích brzdit

Redakce / 13.05.2021
Hledáte místo, kde se bezpečně naučíte na in-line bruslích jezdit, ale také zastavit? Vyzkoušejte Litíč mezi Jaroměří a Dvorem Králové


Cca 9 Km jižně od Dvora Králové nad Labem a zhruba 6 km západně od Jaroměře se nachází obec Litíč a u ní stezka vhodná pro in-line bruslení. Jedná se o zemědělskou komunikaci vedoucí zdánlivě od nikud nikam. Cesta je určena pouze pro vlastníky a uživatele přilehlých polností. 



Cesta vede kolem kostela a končí na silnici mezi Nouzovem a Lázněmi Velichovky. Celková délka je 1,6 km. Pro bezpečné bruslení ale doporučujeme úsek o délce přesně 1 km. A to přesně od kostela po poslední stromky na trase před křižovatkou, protože ke konci se stezka hodně svažuje. Na druhé straně za kostelem pak je horší hrubý asfalt. Parkování je možné přímo u kostela, nebo kousek dál blíže centru obce. 


Partnerem rubriky In-line bruslení je MACHR Consulting - profesionální osobní trenérka Martina Chrástková


Po obou stranách jsou široké travnaté "únikové zóny" a tu a tam i několik mladých stromků. Celkový dojem - vesnická idylka.

Stezku doporučujeme hlavně rodinám s dětmi. Minimum aut a jistota, že zde bude málo lidí i ve dny, kdy jiné in-line stezky praskají ve švech, umožní bezpečnou výuku a klid pro rodiče. A to i proto, že na trase je malé převýšení, na kterém se lze dobře učit brzdit. A když se to nepodaří, tak vás zastaví stoupání o kousek dál :-)

Tuto trasu jsme doporučovali už v roce 2009 těsně po jejím dokončení. Pokud se chcete podívat na tehdejší fotky, kdy byl asfalt černý a stromky jen malé proutky, tak se podívejte sem.
Tehdy jsme informovali i o druhé podobné, ale kratší cestě nedaleko - tu už jsme ale později nikdy nevyužili, tak nevíme, v jakém je nyní stavu.

Pokud chcete bruslení spojit i s dalšími zážitky, doporučujeme:

- Pěší návštěvu zkrachovalého golfového areálu Nová Amerika, cyklostezka tam (bohužel nesjízdná pro brusle) vede přímo z centra Litiče. 
- Nedaleké Lázně Velichovky, kde si můžete objednat různé masáže a rašelinné zábaly (rovněž raději předem). Mimochodem lázeňský park Velichovek je také sjízdný bruslařům, ale pouze se značnou opatrností a rozhodně se zde nedá provozovat nic podobného tréninku.
- Dalšími zajímavými místy v okolí mohou být Pevnost Josefov u Jaroměře, Kuks s Braunovým Betlémem a Zoo Dvůr Králové n. L.

Jan Holan

FOTOGALERIE - Na in-line stezce v Litiči se bezpečně naučíte brzdit

Související články
Nová stezka pro In-line bruslení
In-line trasa Bernartice - Křenov - Prkenný důl
Vaše komentáře

Přečteno 84x