Vyhledej
Zvičina > Sport

Dvěma zlatými a dvěma stříbrnými medailemi zahájili novou sezonu královédvorští gladiátoři

Na prvním letošním závodě série Gladiátor race v Josefově vybojovali královédvorští závodníci 2 zlaté a 2 stříbrné medaile. Zlatou medaili vybojovali Tomáš Erban a Anežka Holanová a o stříbrné medaile se postarali Honzík a Ondra Seifrtovi, přičemž pro Ondru to byl vůbec první gladiátorský závod. Řada dalších dětí se dostala do prestižní desítky. V článku najdete i zhodnocení parádní loňské sezony a plány na tu letošní.
Video ze závodu zde:



Série Gladiátor race má v Josefově tradičně dokonce 2 závody a jak letní, tak zimní závod patří mezi naše nejoblíbenější. V zimním termínu jsme čekali účast cca 10 našich dětí, ale na start se postavilo hned 21 závodníků a všichni se s tratí popasovali s radostí a nadšením! Každý má svoji medaili a někdo i dvě :-)
Letošní trasa se obešla bez vodní překážky, závodníci ale zdolávali hodně prudkých převýšení a několikrát běželi i Josefovským podzemím. Na závodě jsme také propagovali námi pořádaný závod ve šplhu Velká cena Podkrkonoší - proto jsou na fotkách i ve videu šplhači :-)



Zhodnocení parádní sezony 2021 královédvorského gladiátorského teamu


Celkem 60 dětí se v roce 2021 zúčastnilo alespoň jednoho z celkem 11 překážkových (OCR) závodů, kam se gladiátorský tým vypravil. Bylo to celkem 7 závodů série Gladiátor race, 1x Koudelníkův závod v Kutné hoře, dva závody OCR ligy v Hradci Králové a 2 děti se zúčastnily také Mistrovství republiky v Klatovech. Mimo MČR se jednotlivých závodů účastnilo průměrně 17 dětí. Nejvíce závodníků bylo 33 v Josefově a 29 dětí bylo v Nové Pace. Průměr je 2,7 závodů na jednoho závodníka.

Medaile
Přestože zejména na závodech série Gladiátor race běžně startuje i 500 dětí, dosáhli královédvorští Gladiátoři skutečně impozantních úspěchů. Celkem v roce 2021 vybojovaly 7 zlatých medailí včetně titulu Mistryně republiky Anežky Holanové, 4 stříbrné medaile a 2 bronzové medaile. K tomu děti přidaly dalších neuvěřitelných 38 umístění v elitní desítce.

Tréninky
Mimo závody děti absolvovaly několik společných tréninků v Gladiátorské areně v Hradci Králové a o prázdninách v městském parku. Pravidelné tréninky v roce 2021 neprobíhaly, protože základ teamu tvoří děti ze Sokola a to z oddílů všestrannosti, gymnastiky a atletiky. A právě díky všestrannostnímu tréninku v Sokole jsou děti tak dobře připravené i na překážkové závody.

Nové dresy
V roce 2021 se nám díky několika firmám podařilo nechat pro děti vyrobit špičkové funkční dresy, díky kterým se náš tým stal na mnoha závodech středem pozornosti. Zkrátka 30 závodníků v modrých tričkách se siluetami dětí od rakouského malíře Karla Wilhelma Diefenbacha budí zaslouženou pozornost závodníků, diváků i objektivů fotoaparátů a kamer. Fotografie Matěje v novém dresu se dokonce dostala na propagační materiály pro letošní Mistrovství České republiky. Dresy jsou vidět ve dvou sportovních reportážích vysílaných před losováním Sazky v hlavním vysílacím čase České televize. První reportáž je dole pod článkem, druhá bude odvysílána v následujících týdnech. Zároveň o výsledcích informuje zde na Královédvorsku, v radničních novinách a na FB Sokola a ve FB skupině OCR runners Dvůr Králové - přidejte se :-)

Šplh na laně bez přírazu
O trochu zmenšená parta se v roce 2021 rovněž zúčastnila řady závodů ve šplhu, kde také vybojovala řadu medailí včetně prvního, pátého, sedmého a osmého místa na podzimním žákovském Mistrovství České republiky v Brně. Zároveň jsme pořadateli kvalifikačního závodu pro MČR s názvem Velká ceny Podkrkonoší ve šplhu na laně, jejíž první ročník se konal v říjnu (posunutý termín) v hale ve Strži. Letos se bude konat již v řádném termínu v neděli 24. dubna. Loňského závodu se zúčastnila kompletní česká špička včetně aktuálních špiček tohoto sportu Veroniky Szaboové a Martina Vacka. A pevně věříme, že to bude stejné i letos. 

Nejúspěšnějšími závodníky OCR teamu roku 2021 jsou:


Tomáš Erban

3x zlato, 2x čtvrtý a 1x pátý
Anežka Holanová
2x zlato včetně titulu Mistryně republiky, 2x stříbro, 2x bronz, 1x čtvrtá, 2x pátá a 1x šestá
Ema Hažvová
2x zlato, 1x stříbro
Matěj Holan
2x čtvrtý, 1x pátý, 2x šestý (1x na MČR), 1x osmý, 1x devátý
Terezka Grusová
1x čtvrtá, 2x šestá, 1x sedmá, 1x osmá
Kája Lukášová
Všechny pozice od šestého do desátého místa!
Honzík Seifrt
2x čtvrtý a 2x šestý
Anička Poloprudská
jednou devátá a 2x desátá
Ema Erbanová
1x devátá a 1x desátá 

Plány na rok 2022


Závody
V letošním roce se na scénu vrací řada tradičních sokolských závodů všestrannostních, gymnastických a atletických, které v loňském roce kvůli covidu nebyly. Proto bude potřeba OCR závody pečlivě vybírat tak, aby se s tradičními disciplínami doplňovaly.
Nejočekávanějším závodem party je Mistrovství republiky v Lanškrouně. Dále vyrazíme alespoň na jeden závod zcela nově vzniklé série CZECH NINJA GAMES, což jsou krátké intenzivní závody, kde bude zásadní síla a mrštnost. Chceme vyzkoušet i jiné OCR série - například mezinárodní Spartan race, dále Překážkáč či některé další. Určitě nezapomene ani na naše oblíbené závody série Gladiátor race a OCR ligu v Hradci Králové. Zvažujeme, zda se pro Tomáše Erbana ucházet o reprezentační nominaci na Mistrovství Evropy v italském Val di Fiemme.

Tréninky a příměstský tábor

Zvažujeme alespoň jednou v týdnu zavést tréninky pro děti, které nechodí na všestrannost, gymnastiku, či atletiku. A cca 1x měsíčně vyrazíme i na společný trénink v blízkém okolí. Velkou radost nám udělalo otevření stadionu s novým workoutem i o víkendech, budeme jeho pravidelnými uživateli.
Již nyní je jasné že v létě uspořádáme příměstský tábor/soustředění pro všechny zájemce o překážkový sport. Termín je 22. - 26. srpna. Cena za příměstský tábor ještě není stanovena, protože zatím řešíme trenéry, vzácné sportovní hosty a program. Předběžnou přihlášku je možné poslat na mail: Jan.holan2013@gmail.com

Sportoviště a vybavení
Plánujeme zakoupit elektronickou časomíru vhodnou pro závody ve šplhu, ale i k tréninku OCR disciplín. Také hledáme cesty, jak v našem městě vybudovat větší tréninkové centrum pro OCR sporty. 

Financování a sponzoři
Úplně největším sponzorem byl pro celou OCR partu královédvorský Sokol, který do závodění svých svěřenců investoval nemalé částky. Bylo to možné hlavně proto, že v loňském roce nekonala obrovská spoust tradičních Sokolských závodů a akcí a tak Sokol podpořil sportování svých členů tímto způsobem. Dalšími sponzory byly v loňském roce tyto firmy, moc jim děkujeme:




Jan Holan

Reportáž před losováním Sazky v České televizi - hlavní téma OVOV:

Letní trénink v OCR areně v Hradci Králové:


Anežčin titul Mistryně republiky z Klatov:



Další články TJ Sokol Dvůr Králové

FOTOGALERIE - Velkolepě zahájili novou sezonu královédvorští gladiátoři

Související články
Královédvorští gladiátoři přivezli bronzovou medaili z Mistrovství České republiky v OCR
Nový sportovní oddíl ve Dvoře Králové nad Labem OCR - překážkové sporty
Královédvoráci si přivezli z Gladiátor race v Holicích 3 medaile!
Ve středu 6. září je den otevřených dveří v OCR areně. Přijďte si z dětmi zkusit, zda by je bavil překážkový sport
Vaše komentáře

Přečteno 396x