Vyhledej
Zvičina > Co se děje > sport

Turistický pochod Podzvičinskem "Po stopách rytíře Zbyhoně" nejen pěšky, na kole, během, ale nově i na koni!

Redakce, / 2.05.2016, Úhlejov - Hořicko a Miletín
Letošní 21. ročník v roce 2016 pokračuje v dlouholeté tradici obce Úhlejova. Organizátoři akce jdou ale dál. Jezdecký kůň již není v životě současníků ojedinělý, a tak jsme uvítali návrh Andrejky Kaprasové na zařazení jezdců na koních v podobě "Zbyhoňova jízda". On vlastně rytíř Zbyhoň bez koně neudělal ani krok a navíc tento jej musel donést z třebihošťské hospody zpět na hrádek.
Výrazně se změnila i trasa 5 km - přibyly dva kilometry na 7 km, tyto jsou koncipovány tak, aby je projely i kočárky. Navíc v místě bájného hradu Šušpárku, sídla bájného rytíře, na Vás čeká Zbyhoň se svou Holubicí jako živý a s ním celý hospodářský dvůr. A právě zde si můžete ověřit, zda-li obstojíte v zápolení v soubojích při rytířských hrách. 

Pan Hanka pro nás připsal v Královodvorském rukopise příjemnou pověst, díky níž se my teď bavíme. K tomu máme připraveno i 6 zastavení po stopách rytíře s odlehčeným, tak trošku cimrmanovským textem. Tvrziště není ale výmysl, je potvrzeno archeologickým výzkumem. V době cca před 700 lety bylo středověké tvrziště součástí ochranného systému obchodní stezky Praha-Kladsko-Polsko. Někteří rytíři se ale trošku zvrhli a začali si přilepšovat, ovšem toto není nic neznámého ani v novodobých dějinách.

V současné době, již není náš pochod ojedinělý, tak jako tomu bylo před 25 lety. Přesto - najděte si na nás čas, přijďte, nenechte se odradit ranním deštěm. Až přijedete, občerstvíte se u nás, a ono zatím přestane pršet. 
Udělejte si příjemno na těle i na duši u nás na Úhlejově a jeho okolí.

 

Daniela Valentová
za organizační výbor 

Regionální portál Královédvorsko.cz je mediálním partnerem této akce. Logo Královédvorska

Související články
Pochod a běh rytíře Zbyhoně v Úhlejově
Vítání jara v Podkrkonoší v sobotu 7. května 2016
Výsledky turistického pochodu a běhu Rytíře Zbyhoně v Úhlejově
Více než polovina účastníků pochodu Podzimním Královédvorskem byla ze Dvora Králové a šla pěší trasu
KČT Dvoráci připravili trasy pro pěší i cyklisty. Zájem o turistické pochody stále je
Vaše komentáře

Přečteno 950x