Vyhledej
Zvičina > Co se děje > hudba

Jiří Stivín zahraje na benefičním koncertu pro varhany v Hajnici 5. listopadu 2017

Vít Havlíček / 30.10.2017
V neděli 5. listopadu 2017 od 16:00 se bude konat v kostele sv. Mikuláše v Hajnici benefiční koncert na podporu opravy varhan v tomto kostele. Vystoupí na něm Jiří Stivín (flétny) a Václav Uhlíř (virginal). Na programu budou díla barokních mistrů i improvizace obou interpretů. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na opravu hajnických varhan. K projektu opravy varhan v kostele sv. Mikuláše v Hajnici byla zřízená veřejná sbírka a přispívat je možné na transparentní účet 2801297755 / 2010 nebo formou adopce píšťal. Více na www.kchs.cz/hajnice.
Jiří Stivín je významný český jazzový hudebník, Benefiční koncert - Hajnice - 5. 11. 2017multiinstrumentalista a skladatel. Od osmdesátých let se především se souborem Collegium Quodlibet hojně věnuje provozování skladeb klasické hudby, v níž se specializuje na období renesance a baroka. Založil všeobecně prospěšnou společnost "Centrum pro improvizaci v umění" ve Všenorech u Prahy, kde se pořádají improvizační víkendy zaměřené na hudební aktivity. Je držitelem vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Václav Uhlíř vystudoval varhany na AMU v Praze u Jiřího Reinbergera a Milana Šlechty. Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti a spolupracuje s různými orchestry, sbory a sólisty. Pedagogicky působí na pardubické konzervatoři. Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl v roce 2008 vyznamenán papežem Benediktem XVI.
Na programu koncertu budou skladby A. Vivaldiho, J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna a dalších. Nebude chybět ani sólová skladba J. Stivína a improvizace V. Uhlíře.

Hajnice - varhany - oprava - 13. 10. 2017Varhany v Hajnici jsou již řadu let nefunkční, a proto se připravuje jejich důkladná oprava. V současné době probíhá zahajovací etapa opravy. Na předchozím benefičním koncertu 13. října 2017 podpořili opravu varhan v Hajnici herec Josef Somr a varhaník a cembalista Jaroslav Tůma. Na tomto koncertu se vybralo 20.890,- Kč.
Koncert pořádá Obec Hajnice, Římskokatolická farnost Hajnice a Královédvorský chrámový sbor z.s. Více na www.kchs.cz/hajnice.  

Související články
Benefiční koncert pro varhany v kostele sv. Mikuláše v Hajnici
Vydařený benefiční koncert na opravu varhan v Hajnici
Josef Somr podpoří opravu varhan na benefičním koncertu v Hajnici 13. října 2017
Úspěšný benefiční koncert s recitací Josefa Somra na záchranu varhan v Hajnici
Na koncertu Jiřího Stivína a Václava Uhlíře pro hajnické varhany se vybralo přes dvacet tisíc korun
V Hajnici se po mnoha letech rozezní varhany na benefičním koncertu s recitací Ondřeje Kepky – skončila první etapa opravy
V hajnickém kostele se po dlouhé odmlce opět rozezněly varhany
Jarní sérii benefičních koncertů pro varhany v Hajnici zahájí České filharmonické kvarteto 8. dubna 2018
Na koncertu Václava Hudečka pro varhany v Hajnici se vybralo přes 18 tisíc korun
O neodborně opravených varhanách ve Dvoře Králové pohledem prof. Jaroslava Tůmy
Vaše komentáře

Přečteno 1503x