Vyhledej
Zvičina > Sport

Ve Dvoře Králové vznikla anketa Sportovec města! Nominujte vaše sportovní hrdiny - nominace končí tento pátek

Redakce / 3.01.2024, Aktualizováno
Dvůr Králové jako jedno z mála měst doposud nemělo anketu Sportovec města! A sportovci tak byli jen ojediněle oceňováni v anketě Osobnost města a to většinou až za zcela výjimečné úspěchy. A právě nemožnost ocenit více sportovců, sportovních týmů a dobrovolníků vedla trenérku krasobruslařského klubu Michaelu Koblasovou k založení této ankety. Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou ankety.


Paní Koblasová, jaký je smysl nové ankety?

Smyslem ankety ocenit úspěšné sportovce, kolektivy, trenéry a osoby, které ve svém volném čase pomáhají klubům při organizaci tréninkové a závodní činnosti.

Má tato anketa smysl v souvislosti s již existující Cenou města?

Ano, má. Tato anketa se od Ceny města liší především v tom, že podmínkou pro udělení ocenění Sportovec Dvora Králové nad Labem nejsou ani mimořádné aktivity ani „celoživotní dílo“ (viz pravidla udílení ceny města). Oceněn tak může být i malý chlapec nebo dívka za to, že se dobře umístili v přespolním běhu, nebo vyhráli tenisový turnaj regionálního významu. Stejně tak školní tým, který zvítězil v okresním kole ve florbale. Smyslem je ocenit poměrně široké pole sportovní veřejnosti a motivovat ostatní potencionální zájemce o činnost ve sportovních spolcích Dvora Králové nad Labem.

Kdo všechno může nominovat?

Návrhy do ankety může podat kterýkoliv občan města, zástupce místní základní či střední školy nebo místní spolek, jehož hlavním účelem je podpora a rozvoj sportu, a to v termínu od 15.11.2023 do 5.1.2024 a to na e-mailovou adresu sportovecdk@seznam.cz. Nominační lístek stačí vyplnit a zaslat elektronicky (není potřeba skenovat ani podepisovat). Nominaci lze zaslat již nyní i pomocí TOHOTO FORMULÁŘE přímo na ineternetu. Pořadatelé akce mají právo náhodně překontrolovat, zda nominující osoba je skutečným předkladatelem nominace.

Jedná se o ankteru sportovec města. Lze nominovat i sportovce z okolních obcí?


Ano, může být nominovaným i sportovec (příp. neaktivní sportovec v kategoriích trenér a sportovní srdcař), který není občanem města, ale je členem některého z klubů, které působí v  našem městě. 

Je nějak omezen počet nominací?

Není,  jen v případě, že znáte hodně sportovců, kteří by si nominaci zasloužili, musíte pamatovat na to, že 1 nominovaný = 1 nominační lístek.

Kdo rozhoduje o výběru laureátů?

Výbor ankety, který  sestává ze zástupců místních sportovních klubů s mládežnickou členskou základnou vyšší než 40 členů (dle evidence, která byla součástí žádosti sportovních klubů o dotaci na činnost pro rok 2023), předsedy sportovní komise a jednoho zástupce města. 

Bude součástí této ankety i slavnostní vyhlášení?

Ano, předběžný termín  slavnostního vyhlášení je pondělí 4.3. 2024 v Hankově domě. Ze slavnostního vyhlášení bude ZvičinaTV ve spolupráci s firmou AVATECH zajišťovat živý přenos na Youtube a na FB portálu Královédvorsko.

Jak je zajištěno financování nové ankety?

Prozatím stále jednáme o formě podpory ze strany města. Pevně věříme, že se přidají i sponzoři z řad místních firem a podnikatelů, pro které je sport vysoko na žebříčku hodnot. 

Kdo se na vzniku ankety sportovec města nejvíce podílel?

Anketu jsme připravili v podstatě ve dvou lidech. Já a předseda sportovní komise města Dušan Kubica. K tomu nám pomáhali někteří další členové sportovní komise.

Do kterých kategorií lze nominovat?

1. Děti do 10ti let -- nar. 2013 a mladší -- smíšená kategorie pro chlapce a dívky (3 ocenění)
2. Žáci do 15ti let a žákyně do 15ti let -- nar. 2008 – 2012 -- (ocenění budou 3 žáci a 3 žákyně)
3. Mládež – „junioři“ do 21 let -- nar. 2002 – 2007 -- (ocenění budou 3 junioři a 3 juniorky)
4. Dospělí (starší 21 let) -- nar. 2001 a starší (ocenění budou 3 muži a 3 ženy)
5. Kolektiv žactvo do 15 let -- nar. 2008 a mladší (oceněn bude 1 kolektiv)
6. Kolektiv mládež do 21 let -- nar. 2002 – 2007 --  (oceněn bude 1 kolektiv)
7. Kolektiv dospělí starší 21 let -- nar. 2001 a starší (oceněn bude 1 kolektiv)
8. Školní sportovní tým reprezentující základní nebo střední školu se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem (oceněn bude 1 tým)
9. Trenér (oceněni budou 2 trenéři)
10. Cena - SPORTOVNÍ SRDCE - určena pro neaktivní sportovce, kteří obětují sportu a jeho organizaci svůj volný čas. Může se jednat o dobrovolného funkcionáře, trenéra, rozhodčího, zapisovatele výsledků a podobně; podmínkou je minimální doba 15ti let činnosti ve prospěch sportu ve Dvoře Králové nad Labem. (oceněn budou 2 srdcaři)

Ke stažení:
Nominační líst, Směrnice ankety (docx)

Michaela Koblasová, členka sportovní komise města
foto koláž: foto z FB oddílů a zaslané


 
Vaše komentáře

Přečteno 4843x