Vyhledej
Zvičina > Sport > motorismus

FIVA World Motorcycle Rally 2016 ve Dvoře Králové (22.-24. června)

Redakce / 19.06.2016, Královédvorsko
Ve dnech 22.–26. června se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční motoristická akce "FIVA World Motorcycle Rally 2016". Na akci je přihlášeno více než sto motocyklů z let 1921–1984, takže si na své přijdou příznivci jak starších, tak mladších motocyklů. Ze starších strojů stojí za povšimnutí např. Scott TT z roku 1928, který byl ve zmiňovaném roce továrnou připravován na závod Senior TT, nebo Norton 25, Douglas 230 či nejstarší motocykl BSA G21 se sidecarem. Kategorie mladších je hojně zastoupena značkami BMW, Norton, Triumph, Moto Guzzi, Zündap apod.

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Oskar Rousek

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Miloslav Knap

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Zdeněk Cerman

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Jan Bednář





Rok 2016 je u příležitosti padesáti let od založení FIVA vyhlášen jako rok světového motoristického dědictví a díky smlouvě mezi FIVA a UNESCO je motocyklová rally zařazena nejen do mezinárodního kalendáře motocyklového týdne FIVA, ale je i pod patronací organizace UNESCO. Centrem akce je ZOO Dvůr Králové. V prostorech Hotelu Safari bude po celou dobu konání připravena expozice československých historických závodních motocyklů. 

Akce se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a starosty Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma. 

Co je to FIVAFIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) je mezinárodní federace zabývající se kulturním dědictvím v podobě historických vozidel. Každý rok je ve vybrané zemi pořádána automobilová nebo motocyklová FIVA rally (několikadenní „turistická“ jízda historických vozidel) jako nejvýše postavená akce pod zmíněnou federací. V roce 2016 je hostitelskou zemí Česká republika a hlavním pořadatelem Veteran Car Club Dvůr Králové nad Labem, z. s. 

Program

Po uvítacím banketu ve středu 22. června je připravena třídenní jízda Královéhradeckým krajem o celkové délce téměř 500 km. 
Ve čtvrtek 23. června povede trať rally od Safari kempu do Police nad Metují, kde účastníci navštíví muzeum Merkuru. Následně se přesunou přes Adršpach do Pece pod Sněžkou. Po zhlédnutí nejvyšší hory České republiky se vrátí do Dvora Králové nad Labem. Páteční etapa zavede účastníky na Dobrošov, kde navštíví československé pohraniční opevnění, do Nového Města nad Metují a na Kuks. 
V sobotu 25. června ráno se účastníci hromadně přesunou na náměstí T. G. Masaryka, kde své stroje za doprovodu živé hudby vystaví tak, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout. Zpestřením bude i výstava předválečných československých automobilů. 
Z náměstí účastníci po skupinách vyjedou do poslední části rally, která povede přes Orlické hory a pevnost Josefov. 
Rally zakončí společenským večerem účastníků v Hankově domě. 

Podrobnější program s mapami tras je zveřejněn na webových stránkách akce www.fivamotorally.vcc.cz. 

Všichni návštěvníci jsou srdečně vítáni. Nenechte si ujít akci, která se koná jednou za desetiletí.

Související články
300 zatáček Gustava Havla 54. ročník - sobotní trénink a nedělní závody
František Šťastný
Stávající pořadatelský tým končí s pořádáním Královédvorského okruhu O cenu Františka Šťastného.
Akce na víkend 24. - 25. 6. 2016 ve Dvoře Králové a okolí
Krása starých strojů - FIVA Rallye 2016
Jan Bednář a Jan Exner ze Dvora Králové vyhráli v kategorii sidecar České Tourist Trophy v Hořicích. Padly i rekordy.
Související odkazy
webová prezentace akce FIVA
 
Vaše komentáře
Zdeněk Cerman, 20.06.2016 20:44, Reagovat
Možnost pořádat a hostit podobnou tak prestižní akci je velkým oceněním a zadostiučiněním zdejšímu Klubu veteránů za jejich aktivní a úspěšnou činnost a je opět důkazem, že místní veteranisté patří k absolutní elitě v tomto odvětví zájmové činnosti v celé České republice. Není mnoho jiných seskupení, která tak skvěle naše město zviditelňují a reprezentují. Je vždy radost se podívat na náměstí plné tak krásných strojů s jejich nadšenými majiteli i diváky.
Re: Novotný, 22.06.2016 13:30, Reagovat
Absolutní souhlas!!!

Přečteno 1738x