Vyhledej
Zvičina > Sport > cyklistika

Cyklobusy v Podkrkonoší fungují zřejmě poslední rok

Redakce / 4.07.2018, Královédvorsko
Pokud jste zvažovali, že někdy vyzkoušíte cyklobusy v našem regionu, tak neváhjete a vyzkoušejte je co nejdříve. Je totiž velmi pravděpodobné, že bude jejich provoz značně omezen, na Královédvorsku zřejmě zrušen. Na tuto informaci jsme narazili při pátrání po objízdném jízdním řádu cyklobusu během uzavírky silnice v Bílé Třemešné, kudy ve čtvrtek a v sobotu cyklobus o prázdninách jezdí.
O uzavírce v Bílé Třemešné ještě vydáme zvláštní velký článek, již nyní je však jisté, že v době uzavírky (od 9. července 2018 celý zbytek sezony) se cyklobusem na Zvičinu dostanete již jen v sobotu a patrně vůbec se nedostanete na Mostka. Trasa do Vrchlabí totiž bude vedena přes Nemojov a nebude na Mostka zajíždět. Jakmile bude vydán náhradní jízdní řád, tak jej zveřejníme. 

Možná zcela poslední možnost svézt se cyklobusem na Zvičinu přes Bílou Třemešnou tak máte zítra 5. července a v sobotu 7. července 2018.
Ke Zvičině se nepřiblížíte ovšem letos o prázdninách ani vlakem - od 14. července do 10. srpna je plánována výluka na trase Jaroměř - Stará Paka. 

A nyní zpět k zásadní otázce o bytí a nebytí cyklobusů v Podkrkonoší. Již v letošním roce dopravce  (firma Arriva) dle slov obchodního ředitele Ing. Milana Kováře požádala o jejich utlumení pro značně neekonomický provoz, kdy ztrátu musí hradit z provozního zisku jiných linek, ale žádost firma poslala po termínu a nebylo ji vyhověno. 

V každém případě pro příští rok už se s provozem ve stávající podobě rozhodně nepočítá, pokud se nenajde nějaký zásadní zdroj finančních prostředků na jejich provoz. 

Hlavním iniciátorem cyklobusů je Svazek měst a obcí Krkonoše. Ten má logicky zájem zejména na provozu cyklobusů po Krkonoších a tuto "naši" linku akceptovalo z toho důvodu, že jim přivádí cykloturisty na zásadní křížení dalších tras ve Vrchlabí. Zřejmě jich však nepřivádí tolik, aby linku dále podporovala.

Spolek Podzvičinsko a jeho členové (města, obce a podnikatelé v regionu), jehož cílem je propagace a rozvoj cestovního ruchu v regionu bohužel žádnou aktivitu v tomto směru nevyvíjí. Doposud se nijak významně nepodílel na zlepšování a optimalizaci systému cyklobusů, nepracoval na dostatečné propagaci linek cyklobusů a hlavně neukazoval veřejnosti možnosti, které cyklobusy v regionu přináší. 

Cykloturistika v nynější době zažívá obrovský boom a je jistě velmi krátkozraké dopustit zrušení cyklobusů v regionu, který je pro rodinnou cykloturistiku bohatý pestrý.

Jan Holan



FOTOGALERIE - Umíte naplno využívat cyklobusy pro vaše výlety? Podívejte se na pár

FOTOGALERIE - Oblíbené cyklobusy začnou cyklisty i turisty převážet od 2. 6. 2018

Související články
Cyklobusy s novou tváří vyjedou už v sobotu 2. 6. 2018
Oblíbené cyklobusy začnou cyklisty i turisty převážet už 2. června 2018
Umíte naplno využívat cyklobusy pro vaše výlety? Podívejte se na pár "cyklohacků" z pohledu návštěvníka, nebo obyvatele Dvora Králové n. L.
Druhý závod Na kole Schulzovými sady se konal 20. 9. 2018
Vaše komentáře
Cyklobusy, 4.07.2018 18:42, Reagovat
Pokud by mělo být cyklobusové spojení ze Dvora na Vrchlabí, byla by to neskutečná škoda. Cyklobus dává příležitost těm, co neradi šlapou do kopce, užít si parádní projížďky z Krkonoš, které máme za rohem.

Přečteno 860x