Vyhledej
Zvičina > Sport > atletika

Stovka Podkrkonoším 2016

Redakce, / 17.10.2016
Tento víkend proběhl již po čtvrté ultratrailový závod Stovka Podkrkonoším, který závodníky provedl celým Podkrkonoším – start i cíl byly u Hotelu Pod Zvičinou, odkud se v pátek v deset hodin večer 74 odvážlivců vydalo příjemnou úplňkovou nocí směrem na Zvičinu, Pecku, Bradlo, Hostinné, Trutnov, Jestřebí hory, Úpici a přes Liščí horu, Kocbeře a Dvůr Králové zpět, aby po zdolání 112 kilometrů dosáhli opět Hotelu Pod Zvičinou. Zatímco první borci zvládli tuto trasu za necelých 13 hodin, poslední účastníci na trati strávili hodin téměř 25.
V první části závodníci nasadili vysoké tempo a ještě v Hostinném na 30. kilometru první dosahovali průměrnou rychlost téměř 11 kilometrů v hodině. Trailovější a kopcovitější trasa z Hostinného do Trutnova (nová oproti minulým ročníkům) závodníky mírně zpomalila, ale tempo bylo stále vysoké. Tady se trochu začal propadat dosud vedoucí Braňo Hrubša a ve vedení jej vystřídal Pavel Kohout, ke kterému se před Kocbeřemi přidal Martin Vlasák, jež měl v závěrečných kilometrech více sil a nakonec zvítězil s časem 12:55 právě před Pavlem Kohoutem o 11 minut. Bronzový potom skončil Thomas Rosse z německého Cottbusu v čase 14:06.
Mezi ženami v první polovině závodu vévodila Dvoračka Nela Egertová, kterou ale za Trutnovem zastihla veliká krize a také se ji vrátily nedoléčené zdravotní problémy, díky kterým musela na Jestřebí boudě závod ukončit. To už se na první místo po poklidnějším startu probojovala Kristýna Jeřábková, která svým stálým tempem začala zatápět i většině mužské startovky. V Kocbeřích byla dokonce na celkovém čtvrtém místě. Do cíle nakonec doběhla na sdíleném sedmém místě v čase 15:05 a potřetí potřetí tak stanula na postu nejvyšším. O hodinu a 23 minut za ni dorazila Hana Váchová a na stupních vítězů je s časem 17:20 doplnila Andrea Nováková (spolu s Kristýnou jediné účastnice všech 4 dosavadních ročníků).
Cíl dosáhlo 57 borců.

Pro ty, kterým se meta 100 a více kilometrů zdá nedosažitelná byla připravena kratší, šedesátikilometrová trať, začínající v Trutnově a kopírující hlavní trasu až do cíle. Na této kratší trati mohli závodníci startovat průběžně v sobotu od 4 do 10 hodin ráno.
Pro jednoznačné vítězství si zde doběhl Jan Nápravník s časem 5:18 (tedy průměr přes 11 kilometrů v hodině). Na druhém místě skončil s časem minutu pod 7 hodin polský Eligiusz Olszewski. O třetí místo se pak rozdělil dohromady běžící tým orientačních běžců z královéhradecké Slavie ve složení Lenka Mechlová, Pavla Myslivcová a Daniel Pek, kteří na překonání vzdálenosti 59,8 km potřebovali 7 hodin a 19 minut.
Celkem se s kratší trasou úspěšně vypořádalo 32 ze 34 startujících.

 
Vaše komentáře

Přečteno 1848x