Vyhledej
Zvičina > Služby občanům > Politika

Rozhovor s Jiřím Hlavatým

Redakce, Placená inzerce / 21.12.2017, Královédvorsko
Jiří Hlavatý řadu svých výroků uváděných v médiích vysvětlil na besedách ve Dvoře Králové nad Labem a Trutnově. Nemohl tam být každý, proto přinášíme tento rozhovor.

Nechcete se ještě jednou ke všemu vrátit?

Bylo to tak. Mé výroky, vytržené z kontextu nebo pro čtenáře zajímavě stylisticky upravené, byly uváděny v různých médiích i sociálních sítích. Oznámkován jsem byl jako cynik, který si neváží hlasů voličů a jako zákonodárce, co nezná ústavu. Není nic lehčího než člověka odsoudit, těžší je snažit se ho pochopit. Abych se přiznal, tak se ke všemu už nechci vracet.

Myslím si, že většina čtenářů nezná Vaše vysvětlení, a tak nechcete přece jenom říci ke všemu pár slov?  

Dobře. Přiznám se, že kdybych věděl, nebo mi někdo z novinářů či politiků předem řekl, že v případě zvolení poslancem ztratím druhý den po volbách mandát senátora, tak bych nikdy nesouhlasil s tím, abych byl na kandidátce do poslanecké sněmovny napsán. Svým jménem na kandidátce hnutí ANO jsem chtěl hnutí podpořit. A takhle to dopadlo. Překvapen jsem nebyl jenom já, ale celá řada známých osobností. Všichni, včetně mě, jsme se domnívali, že do slibu poslance mám čas na rozhodnutí. V takovém případě nikoliv Ústava, ale rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z roku 2006, určuje termín zániku mandátu senátora. Ano, udělal jsem chybný krok, kterých člověk za život udělá kilometry. Také se říká, že všechno vědí jen hlupáci.

Podívejte se na rozhovor pro Seznam Zprávy ze 13. 12. 2017:

 

A co ty Vaše medializované výroky, které pak následovaly?  

Už jsem Vám odpověděl. Ne vše bylo řečeno tak, jak bylo napsáno. Víte, slovy se dá zabíjet i pohladit. S šéfredaktorem Hospodářských novin jsem se nakonec dohodl na obsáhlém rozhovoru, který vyšel jako rozhovor týdne ve vydání 10.-12. listopadu 2017. Myslím si, že jsem všechny své výroky uvedl na správnou míru a obhájil se. Za zveřejnění některých neověřených a nepodložených výroků se mi dokonce omluvili. Uvítal bych, kdybyste si i Vy sám a samozřejmě také vaši čtenáři tento rozhovor přečetli, protože v něm uvádím řadu dalších podrobností. Je přece za mnou kus práce jak v Senátu, tak i podnikatelském životě, a kdo chce, tak to ví. 

Obraťme list a teď k vlastním volbám. Jak se cítíte, myslíte si, že obhájíte mandát, s čím přicházíte?  

Mám za sebou snad zajímavý životní příběh, který jsem začal po vysoké škole jako dělník u výrobních strojů a pokračoval manažerskými pozicemi až po vlastnictví a vedení společnosti JUTA a.s. Firma zaměstnává 2300 lidí na 14 závodech.
S našimi výrobky pro zemědělství a stavebnictví obchodujeme po celém světě, a to od Calgary v Kanadě přes Evropu, Jižní Ameriku, Afriku, Asii a končíme na Novém Zélandu a v Austrálii. Celkové tržby se pohybují kolem 7,5 miliard Kč. U všech začínajících obchodů jsem byl osobně přítomen, znám se velmi dobře se všemi důležitými zákazníky. Bez jazykového vybavení by to bylo nemyslitelné. Plynule mluvím německy i anglicky. Zpět k Vaší otázce, co nabízím - všechny získané životní i podnikatelské zkušenosti. Určitě z nich budu těžit v Senátu, pokud se tam vrátím. Mám stále dostatek sil a dobře vím, že nic není zadarmo.  

Funkce senátora je často občany spojována jenom s jeho přínosem pro region, nebo je to jinak?  

Souhlasím s občany, že za své hlasy také něco očekávají pro region. Chtěl bych je ubezpečit, že vím, co je to odpovědnost. Při výkonu senátorského mandátu jsem se snažil být prospěšný a přiznám se, že pomáhat druhým lidem z pozice senátora bylo snazší než z funkce podnikatele. Moji senátní kancelář navštívilo za 3 roky 184 občanů. Obraceli se na mě se svými složitými životními situacemi, se kterými si nevěděli rady, a společně jsme hledali řešení. Ne vždy jsem jim mohl pomoci, ale snažil jsem se je nezklamat a podat pomocnou ruku. Činnost Senátu je však stanovena Ústavou, jeho hlavním posláním je činnost zákonodárná, a dokonce ústavní a volební zákony nelze přijmout bez jeho výslovného souhlasu. Základem odborné práce senátorů je práce ve výborech. Já jsem byl 3 roky členem Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. U řady návrhů zákonů jsem vystupoval s připomínkami a námitkami a opíral se o své praktické zkušenosti. Tento rozhovor však časově nedovoluje jít do podrobností. 
beseda v klubu důchodců

Mluví se o Vás, že máte sociální cítění s Vašimi zaměstnanci, co Vás k tomu vede? Byl jste vždy takový, nebo jen reagujete na současný nedostatek pracovní síly?  

Ano, dnes v ČR máme nízkou nezaměstnanost, ale já osobně jsem již mnoho let přesvědčen o tom, že o zaměstnance se hlavně musí starat zaměstnavatel, protože jsou to oni, kdo rozhodují o úspěšnosti firmy. Ne vždy jim můžeme ve všem vyjít vstříc, ale kde je to možné, tak to uděláme, protože ve firmě odvádějí úžasné výkony. Pomáháme těm slabším v každodenní orientaci, nepodlehnout reklamám na utrácení peněz za nepotřebnosti.

Nezlobte se, ale musím Vás přerušit, prý již mnoho let půjčujete zaměstnancům Juty peníze bez úroků a pomáháte jim s exekucemi z minulých let. Nechybí dnes Jutě tyto peníze třeba na rozvoj firmy?

Určitě nechybí, přestože jsou to dnes desítky milionů, které jsme asi 400 zaměstnancům půjčili. Bez úroků půjčujeme až do výše 300 tis Kč a peníze posíláme na účet zaměstnance. Je nám jedno, na co je použije. Víte, osobně považuji předlužení našich občanů za celospolečenský problém. Na ministerstvu spravedlnosti a i s panem ministrem jsem několikrát jednal o našich zkušenostech s tímto problémem. Řešení musí být systematické, nejde dělat jen dílčí kroky, a přitom nesmíme zapomenout na nejzákladnější pravidlo finančnictví: „Když si něco půjčíš, musíš to jednoho dne vrátit“. Půjde o kompromis mezi zodpovědností dlužníků a umožněním jejich návratu do normálního života. Zvýšení dnešní základní nezabavitelné částky ve výši 6 154 Kč bez dalších systémových kroků jako je například zastropování úroků, penále a poplatků, není řešením. Oddalováním splátek dluh naopak naroste. Proto některé půjčky poskytnuté našim zaměstnancům, kteří dluží, pomohou zastavit rychle narůstající úroky a penále.

Zpátky k Senátu, nemáte tedy žádný problém práci v něm spojit s řízením firmy? A chcete ještě něco dodat na závěr?

Pokud bych byl zvolen, tak samozřejmě bych počítal s velkou pomocí všech pracovníků, na tom se nic nemění. Rád bych přispíval k uklidnění společnosti, nerozdmýchával nacionalismus, zdůrazňoval, čeho bychom si měli vážit a jak si ve společnosti navzájem pomáhat, věnovat se mladé generaci, mediálními prostředky se nenapadat, ale motivovat k prohlubování vzdělanosti národa, místo bulvárních zpráv o životě celebrit více mluvit a psát o lidech, kteří něco dokázali, aby jejich životní příběhy byly vzory. Život netrvá věčně, neměli bychom ho promarnit.

Úplně na závěr – všem přeji hezký nový rok, hodně zdraví a radosti ze života.


Podívejte se na celou debatu všech kandidátů do senátu v Trutnově 14. 12. 2017 (televize Xtv) :


PR



Související články
Plnění úkolů Senátora - Jiří Hlavatý hodnotí 2 roky své senátorské práce
Senátor Jiří Hlavatý stále bojuje za dvorskou nemocnici. Od náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje chce odpověď, zda Juta a.s. poskytla dar 10 milionů zbytečně. Ptá se
Velký rozhovor s poslancem Ing. Jiřím Hlavatým
Kandidovat do Senátu znovu budu, i když Babiš nesouhlasí, říká nový poslanec Hlavatý
Ing. Jiří Hlavatý měl besedu s občany v kině ve Dvoře Králové nad Labem
Premiér České republiky Andrej Babiš a ministryně Klára Dostálová přijeli podpořit Jiřího Hlavatého před zítřejšími volbami do senátu. Jiří Hlavatý slíbil 10 000 000 Kč na operační sály v případě jejich dostavby nad novou laboratoří
Jiří Hlavatý, kandidát do 2. kola doplňovacích voleb do Senátu 12. a 13. ledna 2018
Související odkazy
Webové stránky Jiřího Hlavatého
 
Vaše komentáře
Bla blaDvorák, 30.12.2017 12:31, Reagovat
Neměli by místo toho kecání raději makat, jak slibovali? Bureš už tu posledně pozurážel koho mohl, poslouchat se to nedalo, ja tedy nejdu!
beseda Hlavateho a BabišeANO bude hůř, 29.12.2017 21:05, Reagovat
Tak nás bude opět oblbovat i Babiš, který se ještě před měsícem vyhranil proti Hlavatého kandidatuře. Přesně to je ANO - odvolávám co jsem odvolal. Snad dojde v diskuzi i na to, kdo zaplatí 50 melounů za podvod Babiše, nebo snad Bureše. Jsem zvědavý, zda budou připuštěny dotazy jako při nedávné besedě samotného ředitele z lidu Hlavatého. Asi bude opět kino plné zejmena juťáky, kteří budou mít neúčast neomluvitelnou. Také budou dovezeni i z Úpice a okolí. Přesto si myslím, že to co Hlavatý udělal je neomluvitelné.
jiří hlavatý - letákAnděl, 21.12.2017 18:05, Reagovat
Na letáku pana JH je jako hlavní uvedena Juta. Chybí mě informace o rodině i to vysvětlení, proč se senátu vzdal ve prospěch sněmovny, které se vzdal aby mohl kandidovat znovu do senátu. Nikoliv obhajovat mandát, ten již přece nemá. ANO, v článku podal své vysvětlení i když jsme slyšeli to, co jsme slyšeli. Když nyní neuspěje, bude to opět vina voličů ? Hezké Vánoce

Přečteno 2589x