Vyhledej
Zvičina > Co se děje

Výstava betlémů ve Staré radnici představuje betlémy nejen z Trutnovska (do 11.12.2016)

Redakce / 29.11.2016
Pokud jste byli na této výstavě ve Dvoře Králové loni, neváhejte a běžte letos zase. Betlémářské spolky si navzájem betlémy půjčují, takže letos jsou ve Dvoře k vidění opět jiné modely. Nechybí papírové, dřevěné, ale ani paličkované, voskové, hliněné či kašírované. A ty nejmenší se vejdou do kapsy :-) Ke koupi je na místě více než 20 papírových modelů včetně nového královédvorského a také jeden orginál!

FOTOGALERIE - Výstava betlémů na Staré radnici 2016

Měla jsem štěstí a v sále Staré radnice potkala manžele Richterovi, kteří za místní spolek betlémářů tuto akci ve spolupráci s městským muzeem a DDM Jednička již podruhé pořádají. Některé z vystavovaných betlémů jsou právě z jejich dílny. Kromě dřevěných nekolorovaných betlémů k nim patří i papírové modely, které jsou zavěšeny na zdech a které zpracoval dle skutečných plastik jejich syn. 

Smutné bylo však jejich konstatování, že letos není zájem o výstavu mezi místními školami. A jelikož Richterovi se v oboru betlémářském pohybují nejen v dřevěné, ale také v papírové verzi, bylo pro mě překvapením, že právě papírové modely betlémů se z tiskáren vyvážejí do německých škol, kde je po nich poptávka. 

Ačkoliv doba předvánoční je náročná i ve škole, procházka za betlémy místního kraje může oživit a vyplnit nejen hodiny pracovního vyučování, ale také dějepisu či vlastivědy. A věřím, že nejen místní učitelé si na oživení řemesla v očích svých žáků čas ještě udělají. 

Otvírací doba, vstupné 28. listopadu - 11.prosince 2016 I otevřeno 8:00 - 12:30, 13:30 - 16:00 hod.I vstupné: děti do 15 let a důchodci 15 Kč, dospělí 25 Kč

Kateřina Sekyrková


Související články
Výstava POJĎTE VŠICHNI K BETLÉMU na Staré radnici ve Dvoře Králové (28.11.-11.12.2016)
Vaše komentáře

Přečteno 1025x