Vyhledej
Zvičina > Sport

Královédvoráci získali neuvěřitelných 5 medailí na Mistrovství ČR v OCR - podívejte se na fotky a videa

Redakce / 6.05.2024
Letošní třídenní Mistrovství České republiky v OCR (Obstacle Course Races) hostil severočeský Chomutov a modré dresy OCR teamu Sokola Dvůr Králové byly vidět opravdu hodně! Průběh závodu byl dramatický od pátku až do neděle a tak to vezmeme postupně.

FOTOGALERIE - Královédvorští Sokolové získali neuvěřitelných 5 medailí na Mistrovství ČR v OCR

Moc děkujeme partnerům našeho oddílu - mateřskému Sokolu Dvůr Králové, městu Dvůr Králové nad Labem, firmám Juta, Lukas trade, Delana, Chalk, Frýzl.net, OCR academy a Královédvorsko. Dresy nám vyrobila firma APER, Za půjčení stanu na MČR děkujeme MAS Královédvorsko a za pohodlnou dopravu půjčovně aut Půjč si mne u kostela. Vstříc nám vychází celoročně i Kupkolo.cz

.... chcete-li se mrknout jen na jedno video, tak začněte tím posledním :-) ....

PÁTEK - 2 stříbra pro naše juniory

V pátek se závodilo na trati dlouhé 3 km s více než 20 překážkami a naši zástupci startovali v kategorii Junioři 14 - 17 let. Tomáš Erban a Anežka Holanová vybojovali stříbrné medaile a oba jsou tedy vicemistry republiky! Tomáš v této juniorské kategorii může závodit ještě rok a Anežka dokonce 2 roky. Obrovským příslibem do budoucna je fantastické páté a šesté místo Káji Lukášové a Aničky Dubenecké a sedmé místo Michala Lukáše! V těchto závodech je obrovským úspěchem už jen dorazit do cíle alespoň s jedním ze 3 náramků, které rozhodčí střihají při nepřekonání překážky. S náročnou tratí se přes dvě hodiny rval i Jonáš Dušek a nevzdal to, ani když přišel o poslední náramek. Jonášovi patří obrovské poděkování za mohutné povzbuzování a závodní doprovod malých dětí a také odpracoval nejvíce ze všech jako dobrovolník!

Video 1: Juniorský závod na 3km a 2 stříbra

SOBOTA děti - zlato Emy Erbanové a další nečekané podium z CNG

Mezi nejstaršími dětmi zvítězila Ema Erbanová. Bohužel se v jejím případě stala chyba, když těsně před medailovým ceremoniálem byly přeházeny věkové kategorie :-( A tak děti, které se mnoho desítek minut těšily na to, že domů přivezou mistrovské medaile, najednou byly mimo pořadí. Náplastí na chybu je dodatečné uznání pořadí a vyhlášení. Takže sice se zpožděním, ale naše Ema Erbanová je vítězkou závodu na Mistrovství ČR! Po celé řadě výsledků okolo desátého místa je to pro Emu první velký úspěch na takto náročných závodech a věříme, že příště už se to podaří včetně medailí a stupňů vítězů před celou OCR komunitou. 

Video 2: Ema Erbanová zvítězila mezi dětmi 12 - 13 let


V kategorii nejmenších dětí se podařilo vybojovat páté místo Amálce Zaoralové, sedmé Anežce Leiblové a osmé Anetce Bartošové. Mezi kluky byl Mikuláš Frýzl devátý a maličký Vítek Tauchmann bohužel přišel o poslední náramek na posledním kombu před cílem. I přesto si zasloužil za svoji bojovnost obrovský potlesk všech lidí v cílové rovince. 

V kategorii dětí 10-11 let byla Kristýnka Bartošová desátá, Ema Hažvová patnáctá a Amálka Martinková byla osmnáctá.

Po dětských závodech bylo také vyhlášeno celkové pořadí dětských závodů národní série Czech Ninja games. A pro medaile si došly druhá Amálka Zaoralová a třetí Anežka Leiblová. To se podařilo dětem zatajit a bylo to pro ně tak krásné velké překvapení!


Video 3: Naši nejmenší na Mistrovství České republiky


SOBOTA - kvalifikace na finále sprint 100 m OCR

Podvečer patřil juniorům a dospělým, kteří bojovali v kvalifikaci o postup do nedělního finále na dráze 100m OCR sprint. Nejlepším časem se do nedělního finále probojovala Anežka Holanová. Další naše závodnice - Kája Lukášová, Anička Dubenecká a Ema Erbanová si podobnou trať zkoušely úplně poprvé v životě jen den před závodem a dlouho bojovaly už jen s výskokem na překážky! Aničce, která je nejmenší, se to dokonce vůbec poprvé podařilo až v samotném kvalifikačním pokusu. Bylo úžasné pozorovat pokroky v jednotlivých pokusech. Všechny nakonec trať zdolaly a mohly se tak zúčastnit i nedělního finále. Chlapů bylo na startu podstatně více, a tak byl ostrý kvalifikační klíč - postupuje prvních 16 nejrychlejších závodníků. Náš Michal Lukáš si bohužel vybral trochu smůly a zůstal první pod čarou. Naopak Tomáš Erban za to vzal zcela bez respektu k velkým jménům ve startovní listině a v čase 34:55 s se zařadil na druhé postupové místo za loňského vítěze v této disciplíně a letos už v tu dobu dvojnásobného Mistra ČR Patrika Stupku.

NEDĚLE štafety a 4. místo pro náš tým

Týmové závody patří mezi nejatraktivnější ze všech OCR závodů. Nejdříve na své úseky vyrazili běžci, potom siláci a nakonec mistři překážek. Všichni společně se pak setkali v na posledním úseku před cílem a překonávali překážky společně! Náš tým se postavil na trať v kategorie MIX. Běžecký - více než 6km úsek si vybrala Anežka, silový 4km úsek si s těžkým trámem a řadou překážek vyzkoušel Michal Lukáš a zručnost na spoustě překážek prokázal Tomáš Erban. U společných překážek se pak setkali se zkušeným týmem Fénix Plzeň, kdy bok po boku bojovali o 4. místo, které pro sebe vybojovali nakonec naši borci! A ačkoliv je to brambora, tak pro náš tým juniorů je to skutečně nečekaný úspěch. Štafetu si zaběhla i Kája Lukášová, kterou oslovili bráchové z českého Petrohradu, kterým onemocněla závodnice. 

Video 4: Nádherné čtvrté místo Anežky, Tomáše a Michala v týmové štafetě MIX


NEDĚLE - finále 100m OCR sprint a ZLATO a STŘÍBRO

Závěr celého Mistrovství byl pro náš oddíl velkolepý! Měli jsme hned 2 želízka v ohni. Anežka i Tomáš bojovali v napínavých a divácky atraktivních soubojích a oba se dostali až do finále! Anežka Holanová v souboji s kamarádkou a čtvrtou starší žákyní z posledního MS Tínkou Rybišarovou ze SkiRun Čakovice vyhrála! Holky si prohodily pořadí z pátečního juniorského závodu na 3 km... Na stupínky vítězů vyšla obě děvčata dokonce 2x: za juniorky, i za ženy. Obě holky vzájemné souboje obrovsky baví a motivují, protože vědí, že v Itálii budou spolu bojovat proti zbytku Evropy. Tomáš Erban se ve finále utkal s loňským juniorským vicemistrem světa Ondrou Hořejším také ze SkiRun Čakovice a ačkoliv s ním dlouho hrál vyrovnanou partii, tak jej Ondra nakonec přetlačil. Tomáš si tak ze svého prvního velkého finále mezi chlapama odnáší překrásnou stříbrnou medaili! Anežka i Tomáš získali stejné medaile i při vyhlášení celkového pořadí národního seriálu závodů Czech Ninja Games, jehož byl i tento závod součástí.

Video 5: Tomáš Erban - Vicemistr České republiky na trati 100 m OCR sprint

Video 6: Anežka Holanová - Mistryně České republiky na 100 m OCR sprint


Na překrásné oficiální video ze závodu 100m OCR sprint se podívejte zde:


Mistrovství České republiky v OCR byla parádní akce, která se oproti minulým ročníkům (Klatovy a Lanškroun), opět posunula. Stále se hledají cesty, jak udělat závod vyvážený co do překážek i běhu. Aby ti, co uspějí doma měli šanci uspět i ve světové konkurenci. Ale zároveň, aby náročnost překážek neodradila spíše běžecky zaměřené závodníky a třeba i přilákala širokou veřejnost. O tom, že se správné vyvážení letos snad podařilo, svědčí celkově rychlejší časy a podstatně více závodníků, kteří trať dokončili s alespoň jedním náramkem. Ale zároveň i spokojenost s tratěmi od těch nejlepších, kteří by rádi skutečně náročné překážky. 

Jan Holan
foto a video: David Hofmann, 
Yezzir production a Jan Holan



 
Vaše komentáře

Přečteno 560x